Saunalahden koulun synty

Meriusvan koulu, Saunalahden koulun edeltäjä

Paula Leinonen, opettaja:

Meriusvan koulu oli pieni koulu Kivenlahdessa, Espoossa. Koulussa oli oppilaita eskareista kakkosluokkalaisiin.

“Ensimmäisen kerran kun astuin Meriusvan kouluun petyin sen ulkonäköön. Se ei näyttänyt siltä, kuin kuvittelin. Meriusvan koulu oli pieni, ruskea, lituskainen parakkirakennus. Sisällä kuitenkin oli värikästä, kodikasta ja hyvä fiilis”, sanoo Paula Leinonen, Saunalahden koulun opettaja.

Loppujen lopuksi Meriusvassa oli mahtava ilmapiiri, sekä oppilailla että opettajilla. Paula tykkäsi paljon olla siellä töissä, vaikka koulu olikin todella pieni, ja tilat olivat ahtaat:

“Meriusvassa pidin erityisesti siitä, että kaikki tapasivat toisensa päivän aikana. Saunalahden koulussa ei kaikkia ehdi tapaamaan, joka ehkä hieman harmittaa.”

Meriusvassa oli paljon kaikenlaisia rutiineja ja perinteitä, joista osa on säilynyt Saunalahden kouluun saakka.

Jo silloin, kun Paula oli hakenut opettajaksi Meriusvaan, hän sai tietää, että ollaan rakentamassa isompaa koulua Saunalahteen. Meriusvan opettajat kävivät pari kertaa jopa katsomassa tulevia luokkahuoneita, ja tuleva Saunalahden koulu vaikutti suurelta ja hienolta pieneen Meriusvaan verrattuna.

Kun Saunalahteen oli muutettu, haluttiin tarkoituksellakin säilyttää joitain perinteitä ja rutiineja Meriusvasta. Esimerkiksi edelleen haluttiin jatkaa yhteistyötä vanhempien kanssa. Myös tietynlaisia perinnepäiviä on säilynyt Saunalahden kouluun, kuten 2.2.- päivä ja tempauspäivä. Oppimistapoja ei myöskään ole kovasti muutettu. Edelleen yritetään opettaa mahdollisimman toiminnallisesti ja siten, että oppilaat pääsevät itse kokeilemaan ja tekemään.

KUVA1

Samuel Saarinen, 8.-luokkalainen:

Uuteen kouluun muuttaminen herätti tunteita, innokkuutta ja hämmästystä. Vaikka Meriusvan koulu oli paljon pienempi kuin Saunalahti, siellä oli silti mukava olla. Oppilaiden ja myös opettajien mielestä pienessä Meriusvan koulussa oli parempi ilmapiiri, koska siellä oli vähemmän oppilaita.

“Koulussa oli sellainen tiivis ilmapiiri”, kuvailee Samuel Saarinen. Kuitenkin usein, jos oppilailta kysyy, he haluaisivat kuitenkin olla Saunalahden koulussa.

Oppilaat muistavat Meriusvan koulusta sen koon. Joillain on hyviä muistoja myös ruokailusta. Koulussa ei ollut varsinaista ruokalaa, joten ruoka syötiin luokissa. Samuel sanoo, että “Mä en koskaan uskaltanut hakea lisää ruokaa, koska en tiennyt miten se tapahtuu.”  Eräs toinen oppilas muistaa myös, ettei koulussa ollut läheskään sen vertaa tietokoneita kuin Saunalahdessa.

Oppilaat eivät tienneet, minkälaiseen kouluun he olivat muuttamassa. Opettajat olivat vain kertoneet, että koulu oli todella iso, ja sinne oli muuttamassa myös Mainingin koulun ylä-aste.

KUVA 2

Niina ”Ninni” Pihlajamaa, vahtimestari: 

”Meriusvan koulu oli erittäin kodikas ja pieni rakennus, ja siellä haisi usein pahalta. Kaikki olivat erittäin läheisiä koulun koon takia. Lähes kaikki tunsivat toisensa”, Ninni-vahtimestari muistelee.

Meriusvan koulun arki oli myös kodikasta, mutta samalla erittäin ahdasta, koska tilaa oli erittäin vähän. Ruokalassa otettiin ruokaa ja syötiin luokissa. Siellä ei ollut myöskään tilavia käytäviä, toisin kuin Saunalahdessa. Meriusvassa täytyi huomioida kaikki muut ihmiset.

”Aina kun kouluun tuli vieraita, niin tilaa oli opehuoneessa niin vähän, että kaikki oli erittäin ahtaasti, ja ikkunoita piti aina avata, koska ilmaa oli vähän. Oppilaita oli koulussa 140. Koulun huonosta sisäilmasta ja juhlasalin pienestä koosta kertoi, että yhden joulukuvaelman aikana kolmella oppilaalla tuli huono olo, ja heidät piti taluttaa lavalta pois. Lopulta kaikki laitettiin istumaan.”

Meriusvan koulussa oli parasta se, että se oli vähän erilainen kuin muut koulut, oppilaita oli vähän.

Saunalahden koululta odotettiin paljon tilaa ja modernimpia ja parempia opetuslaitteita. Liikuntamahdollisuudet kasvoivat, sekä ulko- että sisäliikunnassa. Tärkeää kaikille oppilaille ja opettajille oli säilyttää sama mukava ilmapiiri, vaikka koulu kasvoi, ja myös Mainingin yläkoululaiset olivat evakossa Saunalahdessa.

“Iloinen huumori ja hyvä työn tekemisen meininki, se ei ole kadonnut minnekään”, sanoo Ninni. Meriusvasta on myös säilynyt yhteisöllisyys.

Hanna Sarakorpi, rehtori:

Hanna-rehtori kertoo, miksi Saunalahden koulu rakennettiin ja Meriusva lakkautettiin.

”Kun Meriusvan koulu rakennettiin, tiedettiin jo, että se tulee olemaan ainoastaan väliaikainen koulurakennus. Koulun kunto heikkeni vuosi vuodelta. Koulu kuitenkin pysyi monta vuotta. Meriusvan koulu oli täysi oppilaista, vaikka Meritorin ja Mainingin kouluissa olisi ollut tilaa.”

Sitten kun Saunalahden koulua ruvettiin rakentamaan, suunnitelmana oli, että osa Meriusvan koululaisista menisi Mainingin kouluun ja osa muuttaisi Saunalahteen. Oli järkevää rakentaa koulu Saunalahteen, sillä alue oli kasvamassa, ja sinne oltiin rakentamassa paljon taloja.  Saunalahdessa ei ollut vielä koulua, joten alueella asuvat joutuivat kauas kouluun.

Rehtorille oli tärkeää säilyttää koulussa samoja opetusmenetelmiä ja samanlainen hyvä ilmapiiri kuin Meriusvassa.

Saunalahden koulusta tuli hieno ja uusi koulu, ja kaikki olivat innoissaan. Kouluun täytyi kuitenkin siirtää kaikki tavarat, eikä koko koulu ollut valmis edes silloin, kun ensimmäiset oppilaat tulivat.

Rehtori kertoo, että ensimmäinen vuosi koulussa oli kaikkein hankalinta aikaa koululle.

“On kuitenkin ollut mahtavaa, että ollaan saatu näin hyvä koulu!”

KUVA3

Tyttöjä 7.-luokalta:

“Meriusvan koulu oli pieni, vanha, homeinen, ahdas, ja siellä oli hyvää ruokaa”, sanoo ryhmä Saunalahden koulun 7.- luokkalaisia.

7.-luokkalaiset sanovat, että odottivat koulun olevan isompi, parempi ja hienompi. Muita muistoja ei oikein ole. Tytöillä ei myöskään ollut hirveästi muita odotuksia tulevasta koulusta. Tyttöjen ensivaikutelma koulusta ensimmäisen kerran oli, että koulu oli paljon isompi kuin Meriusva, niin kuin oli tarkoituskin. Koulu oli paljon tilavampi ja uudempi kuin Meriusva.

Yksi tytöistä sanoi, että opiskelisi nykyään mielummin Meriusvan koulussa, koska siellä oli parempaa ruokaa. Toinen taas sanoi, että pysyisi mielummin Saunalahden koulussa, koska “se on modernimpi.”

Meriusvassa oli vain muutama tietokone ja syötiin luokassa, ne olivat huonoja puolia. Meriusvan koulun ilmapiiri ja Saunalahden koulun ilmapiirit pysyivät kuitenkin melko samanlaisina.

”Muuttaessa Meriusvasta Saunalahteen kaikki itkeä tirauttelivat pakatessaan…” Mitä ihmettä? Lue seuraava kappale Muutto Saunalahteen!

 

 

 

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: