Talon tarina

Saunalahden koulutalon tarina

Kirjoittajat: Aada Hinkkala, Lotta Nevalainen ja Vilma Sissonen

 

Ilkka Salminen, arkkitehti:

Haastattelimme koulumme arkkitehtiä Ilkka Salmista. Ilkka kertoi meille, miksi koulusta tuli juuri tällainen.

“Kun arkkitehti lähtee suunnittelemaan rakennusta, niin on aina jonkinlainen idea, minkälaiseen käyttöön se on tarkoitettu. Ja tässä tapauksessa rakennuksesta tulisi koulu, jossa on myös nuorisotila, päiväkoti ja kirjasto.”

Ennen kuin koulua alettiin rakentaa, tiedettiin jo, että se tulisi juuri tähän tontille ja tähän paikalle. “Koulusta tehtiin myös paljon erilaisia versioita”, Ilkka kertoi.

Ilkan suosikkipaikka koulussa on takkatila. “Se on sellainen kiva pieni huone, johon voi vetäytyä.” Ilkka kertoi pitävänsä myös koulun ruokalasta, koska se on kaikkien yhteinen tila.

Kun Saunalahteen päätettiin rakentaa koulu, järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, johon osallistui monta arkkitehtiä Suomesta. “Meidän suunnitelma voitti kilpailun”, Ilkka kertoo. Suunnitelman Ilkka oli tehnyt yhdessä Jussi Palvan, Väinö Nikkilän ja Riina Palvan kanssa. Kun arkkitehdit rupesivat tekemään tarkempia suunnitelmia koulusta, mukana olivat myös Jari Saajo, Ville Nurkka, Aapo Airas ja Karola Sahi. Karola vastasi sisustussuunnittelusta ja kalusteista sekä verhoista koulussa. Insinöörit suunnittelivat talon rakenteita ja ilmanvaihtoa, sekä vesiputkiin ja sähköihin liittyviä ratkaisuja.

Talo kertoo yhteisöllisyyden tarinaa

“Tämä talo kertoo sellaista yhteisöllisyyden tarinaa”, Ilkka sanoi. “Jo talon suunnitteluvaiheessa teimme paljon yhteistyötä Hanna-rehtorin kanssa. Hanna jo alussa sanoi, että talosta pitää tulla kaikkien yhteinen talo”, Ilkka kertoi. Siitä syntyi idea, että talon keskellä olisi sydäntila eli ruokala.

Ruokalasta oli jo suunnitteluvaiheessa tarkoitus tulla paikka, jossa kaikki talossa työskentelevät ihmiset tapaavat toisensa.

Ilkka kertoi, että talo vastaa hienosti sitä mitä odotettiinkin, joten talossa ei ole paljoakaan mitään parannettavaa. “Tottakai on ollut pieniä yksityiskohtia, joita on tässä matkan varrella paranneltu. Esimerkiksi tänne on hankittu lisää kalusteita ja verhoja.” Ilkka kertoi myös, että taloon on aina kiva tulla käymään! “On ilo kun näkee talon täynnä elämää ja vilinää.”

“Tämä on sellainen lintuemo, jonka siipien alla kaikki ovat turvassa”, Ilkka kuvaili koulua.

Tyttöjä 8.- luokalta: 

Saunalahden koulun 8.-luokkalaiset tytöt kertoivat meille ajatuksiaan talon tarinasta. Kysyimme tytöiltä, mistä paikoista he pitävät eniten koulussa: tytöt kertoivat pitävänsä erityisesti kaikista käytävistä, esimerkiksi pinkistä, vihreästä ja oranssista, sekä parvesta, koska tytöt viettävät siellä paljon aikaa. Linnea myös kertoi, että tanssisali on hänelle erityisen tärkeä.

Linnea kertoi, että erilaista verrattuna vanhaan kouluun on esimerkiksi se, kun Saunalahden koulussa opettajat kirjoittavat tunnilla opeteltavat asiat taululle. “Tämä koulu on myös isompi, ja opetussuunnitelma on modernimpi kuin vanhassa koulussa”, Linnea sanoi. Saunalahden koulussa kaikki kirjat, joita oppilaat saavat, ovat uusia toisin kuin Linnean vanhassa koulussa.

Tytöt kertoivat vielä, että mitä parannettavaa koulussa heidän mielestään olisi. Heidän mielestään ala-astelaisia yhdistetään liikaa yläastelaisiin. “Ei tuntunut yhtään siltä, että olisi yläasteella, vaan tuntui, että olisi edelleen ala-asteella”, Ronja sanoi. Tyttöjen mielestä täällä on myös vähän liian tarkat säännöt, esimerkiksi jos on ulkovälitunti, sinne pitää aina mennä puoleksi tunniksi.

Miksi Hanna-rehtori mainitsee pirisevät palohälyttimet? Lue seuraava kappale Haasteita ja vaikeuksia.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: